Papilele, pe limba… oamenilor de stiinta

Acest cuvânt descrie mici nuburi rotunde care se desprind dintr-o parte a corpului. Forma singulară a acestui cuvânt este papilla („Puh-PILL-uh”). În latină, acest cuvânt înseamnă sfârc, care este un tip de papilă la mamifere. Structurile din corp care împărtășesc forma unui sfârc se numesc „papile”.

Oamenii au papilele numite „papilele dermice” sub suprafața pielii. „Dermal” înseamnă legătură cu pielea. Aceste papilele conțin celule care ajută la creșterea părului. Alte animale au, de asemenea, papilele dermice. La păsări, de exemplu, penele cresc din celulele din papilele dermice. Umflăturile pe care le poți vedea pe limba ta, inclusiv unele care păstrează papilele gustative, sunt un alt fel de papilă. Pe limba pisicii, structurile spinoase care îi fac să se lingă zgârietură sunt și papile. Aceste papilele ajută pisicile să răspândească umezeala pe blana lor în timp ce se ling și se curăță.

Multe tipuri de animale au papile. Unele dintre aceste papile fac parte din sistemele lor de reproducere. Alții se conectează la o rețea de nervi și pot ajuta animalele marine să simtă mediul oceanic. Și broaștele și alți amfibieni au două tipuri de papile în urechi, care îi ajută să audă.

Cea mai mică unitate structurală și funcțională a unui organism. De obicei prea mic pentru a vedea cu ochiul neajutat, este format dintr-un fluid apos înconjurat de o membrană sau perete. În funcție de dimensiunea lor, animalele sunt făcute din oriunde de la mii de miliarde de celule. Majoritatea organismelor, cum ar fi drojdiile, mucegaiurile, bacteriile și unele alge, sunt compuse dintr-o singură celulă.

papilele (sing. papilla) În biologie, acestea sunt mici proiecții rotunde sau protuberanțe de pe o suprafață. Acestea variază de la cosuri de pe piele la umflături la rădăcina unui păr sau a unei pene. Cele mai cunoscute sunt acele umflături pe limbă care găzduiesc papilele gustative.

Gustul – Una dintre proprietățile de bază pe care organismul le folosește pentru a-și simți mediul, în special alimentele, folosind receptori (papilele gustative) pe limbă (și alte organe).

Papilele gustative – O colecție de 50 până la 100 de receptori gustativi. S-au găsit pe limbile animalelor terestre. Atunci când anumite substanțe chimice din alimente sau alte materiale declanșează un răspuns în acești receptori, creierul detectează unul sau mai multe dintre cele cinci tipuri de gusturi – dulce, acru, sărat, amar sau umami. O colecție de 50 până la 100 de receptori gustativi. S-au găsit pe limbile animalelor terestre. Când anumite substanțe chimice din alimente sau alte materiale declanșează un răspuns în acești receptori, creierul detectează una sau mai multe arome – dulce, acru, sărat, amar sau umami.

Related Posts