Originea numelor a unor brânzeturi

17

Multe brânzeturi sunt numite după punctele lor de origine – Cheddar, Roquefort și Colby sunt numite după locurile din Anglia, Franța și respectiv Wisconsin. Alte nume de branza sunt un pic mai complicate.

Cottage Cheese

Este cea mai cunoscută și mai frecvent consumată formă de brânză. Ce este cottage cheese? Bucăți coagulate de proteine din lapte care s-au adunat datorită adăugării sau prezenței unui acid, cum ar fi cheagul (care apare în mod natural în stomacurile de oaie) sau oțet. Brânzeturile pe bază de brânză datează din antichitate, dar brânza de vaci, așa cum o știm, în nume și formă, provine din anii 1830, din Anglia, când producătorii de lapte au făcut brânză în case, cu resturi de lapte rămase din fabricarea altor produse, cum ar fi untul.

Monterey Jack

Această brânză ușoară, semi-tare albă este doar parțial numită după locul ei de naștere. La mijlocul secolului al XIX-lea, francezii franciscani staționați în California centrală de coastă (lângă așezarea Monterey) au creat vărul slab al cheddarului. Atunci, imigrantul scoțian și antreprenorul David Jack s-a dus în California în anii ’40 pentru a lucra în calitate de contractor militar (printre altele) și a devenit atât de bogat încât a cumpărat cea mai mare parte a terenului din județul Monterey, inclusiv fabricile de produse lactate care, la acea vreme, produceau brânză Monterey. El a decis să comercializeze brânza la nivel național cu numele său atașat, mai întâi ca Jack’s Cheese, apoi Monterey Jack.

Mozzarella

Mozzarella este la fel de italiană ca și cea la care contribuie cel mai adesea: pizza. În dialectul napolitan (ca și în Napoli, unde pizza are o istorie bogată), mozza înseamnă „tăiere”. Aceasta reflectă modul în care se face mozzarella. Mozzarella este tăiată în forma de bile.

Related Posts