Dieta bogată în grăsimi elimină supraalimentarea

O dieta poate reprograma creierul.

Celulele din creier trimit, de obicei, semnalul „stop eating” atunci când apare sentimtul de sațietate. După ce șoarecii au mâncat alimente grase timp de doar două săptămâni, creierul lor a frânat supraalimentarea. Această constatare poate ajuta la explicarea legăturii complexe dintre alimentație și pofta de mâncare.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle au efectuat o noua lucrare.

Alimentele sunt esențiale pentru viață. Creierul nostru, prin urmare, a evoluat la o multitudine de sisteme care se suprapun pentru a se asigura că mănâncă suficient. Garret Stuber este neurolog la Universitatea din Washington. El și echipa sa au cercetat o zonă a creierului cunoscută a fi implicată în comportamentele alimentare.

Acest hipotalamus lateral conține multe celule diferite. Grupul lui Stuber a analizat comportamentele genelor din celulele de aici. Într-un singur tip de celule nervoase glutamatergice – au apărut diferențe mari între soarecii obezi și cei slabi.

Lucrările anterioare ale grupului lui Stuber au sugerat că aceste celule se comportă ca o frână pentru consum excesiv de alimente. Cand cercetatorii au blocat aceste celule, soarecii brusc mănâncă mai mult De asemenea, se și îngrășă. Dar nu a fost clar modul in care activitatea celulelor s-a schimbat.

„Obezitatea nu se întâmplă peste noapte”, notează Stuber. Pentru a studia îngrășarea treptată, grupul său a întreprins un nou studiu.

Ei au hrănit șoareci cu grăsimi. Acum și din nou, ar fi folosit un microscop fantezist pentru a examina cât de bine celulele glutamatergice ale animalelor ar putea declanșa semnale.

Doua saptamani in acest regim de grasime activitatea acestor celule au incetinit. Această oprire a celulelor a continuat pe măsură ce animalele au crescut. Explică Stuber, activitatea celulelor „a scăzut datorită dietei bogate în grăsimi”.

Rezultatele sugerează că dieta bogată în grăsimi „oprește mâncatul excsiv și obezitatea„, spune Stephanie Borgland. Este neurolog la Universitatea din Calgary, Canada.

Grupul lui Stuber nu știe dacă aceste celule ale creierului ar reveni la normal dacă șoarecii nu mai mănâncă alimentele grase.

Este greu de spus dacă celule similare controlează în mod normal apetitul la oameni. Testele imagistice ale creierului au arătat că aceeași regiune a creierului – hipotalamus – joacă un rol important atunci când oamenii se oscilează între foamete și senzație de plin.

Cu toate acestea, notează Stuber, obezitatea afectează probabil o familie mult mai largă de celule decât cele studiate aici. Modificările, spune el, „se întâmplă probabil în tot creierul”.

Related Posts