Celții au avut un gust bun în materie de băuturi, arată noi studii

O nouă analiză arheologică descrie că celții beau: vin, bere, lapte și ulei de măsline.

În primul secol î.Hr., situația politică din Europa a fost destul de complexă. O mare parte a învățării grecești a fost asimilată de statul român și, spre sfârșitul secolului, romanii au devenit cea mai puternică forță de pe continent, amenințată doar de Cartagina, care a fost înfrântă și de romani. În timp ce ei nu amenințau hegemonia romană, celții erau, de asemenea, o forță care urma să fie luată în calcul. Cultura lor este mult mai puțin înțeleasă decât cea a romanilor.

Cercetătorii de la Ludwig-Maximilians-Universitaet din München și Universitatea din Tübingen au dorit să înțeleagă mai bine obiceiurile dietetice ale celților din secolul I î.Hr. – în special ceea ce le plăcea să bea. Ei au analizat 99 de recipiente de băut, borcane de depozitare și transport recuperate în timpul săpăturilor de la Mont Lassois din Burgundia – o așezare princiară fortificată.

Chiar înainte ca rezultatele să apară, era clar că celții erau implicați în comerțul activ cu mai multe popoare, în special cu grecii. La fel ca și în Europa, ei au fost încântați de unele aspecte ale stilului de viață grecesc și au încercat să o imite.

„Aceasta a fost o perioadă de schimbare rapidă, în timpul căreia navele făcute în Grecia și Italia au ajuns în regiunea de la nord de Alpi în număr mare pentru prima dată. În general, se presupune că acest lucru indică faptul că celții au început să imite stilul de viață mediteranean și că doar elita era în măsură să bea vin mediteranean în timpul banchetelor lor „, spune arheologul LMU Philipp Stockhammer, care a condus proiectul.

Urmele lichidelor au fost absorbite de vasele antice, unde au fost depozitate de-a lungul secolelor. Cercetătorii urmăreau, în special, urme de vin: o băutură care nu ar fi fost tradițională pentru celți, dar era deja popular în jurul Mediteranei. Găsirea dovezilor privind consumul de vin ar confirma faptul că celții au adoptat, de fapt, stilul de viață al grecilor.

Cynthianne Spiteri adaugă:

„Suntem încântați să rezolvăm definitiv vechea problemă dacă celții din nordul Alpilor au adoptat obiceiuri de băutură mediteraneene. – Și, într-adevăr, au făcut acest lucru, dar într-un mod unic.”

Ceea ce se referă la Spiteri este faptul că celții nu au luat lucrurile așa cum sunt din Grecia. De exemplu, în afară de vin, au băut și bere locală din boluri grecești. În mod semnificativ, consumul de vin nu se limita la populația generoasă a celților – clasa de mijloc se bucura de asemenea de un pahar din când în când.

„Cu alte cuvinte, celții nu au adoptat pur și simplu tradiții străine în forma lor originală. În schimb, au folosit vasele și produsele importate în moduri proprii și în scopuri proprii. În plus, consumul de vin importat nu se limita, evident, la eșaloanele superioare ale societății. De asemenea, meșteșugarii au avut acces la vin, iar dovezile sugerează că l-au folosit probabil pentru gătit, în timp ce elitele îl beau în timpul petrecerilor. Studiul arată că contactul intercultural este un proces dinamic și demonstrează cât de ușor este pentru popoare să deservească noi funcții și să dobândească noi înțelesuri pentru anumite lucruri specifice unei culturi”.

Related Posts